24 Eylül 2017 Pazar

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüsü “En İyi Tez” Ödülleri Sahiplerini Buldu

18 Mart 2013 Pazartesi 16:16 tarihinde eklendi | 2715 defa okundu

Lisansüstü öğrencilerini bilimsel araştırma sürecinde sürekli geliştirme ve iyileştirme, verimliliği artırma, rekabet ortamı oluşturma, araştırmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma gibi kalite hedeflerine yöneltmek amacıyla Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünün 2011 yılında başlattığı yılın “En İyi Doktora Tezi” ve “En iyi Yüksek Lisans Tezi” 2011 yılı ödülleri sahiplerini buldu.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde ilk olarak Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Elemanı Uzman Gürsel Aksungur ile Nurgül Okutan tarafından müzik dinletisi sunuldu.

Daha sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Süleyman Seydi, enstitünün akademik ve idari yapılanması hakkında bilgi vererek “Üniversitelerin dünya kategorisindeki sıralamasını belirleyen en önemli hususların başında lisansüstü öğrenci sayıları gelmektedir. Nicel anlamda gayet iyi durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Nicel anlamdaki büyümenin nitel anlamda da içinin doldurulması gerekliliğinin farkındayız. Eğitime ruh veren, onu faydalı ve zevkli kılan şey misyondur, hedeftir, gayedir. Dünyanın yeniden yapılandığı, insanlığın barışa özlem duyduğu şu anda sosyal bilimcilerimize çok iş düşmektedir. İki asrı aşkın süredir dünyayı yaşanmaz hale getiren, küresel güçlerin çatışmacı tezlerinin karşısında insanlığın özlem duyduğu dünya barışı ve insanlığın huzurunu esas alan uzlaşmacı tezler ortaya koyup bunu temellendirecek söylem ve çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kayacan da enstitülerin, üniversitelerdeki çalışma alanlarının yürütülmesine, ülke ve dünya politikalarına katkı sağladığını, yerel sektörlerin oluşması için alt yapı çalışmalarını yönlendirdiğini söyledi. Kayacan, Bilim ve Bahar Şenliği ile model bir üniversite olan SDÜ’nün üniversite- sanayi işbirliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalar geliştirdiğini ve buna uygun oluşturulan alt yapı ile de model bir üniversite olacağını vurguladı.

Bir kurumun başarısının güçlü yönetim ve güçlü kadro ile mümkün olabileceğini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, birlikteliğin önemli olduğunun altını çizerek SDÜ’nün tüm personeliyle bir bütün olarak önemli başarılara imza attığını ifade etti. İbicioğlu, Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet’in başarılarını örnek göstererek Anadolu insanının her zaman üretici, atılgan, teşkilatçı ve liderlik vasıfları yüksek olduğunun altını çizdi. “Bilimselliğe kanat çırpan bir ülkedeyiz” diyen İbicioğlu, genç yaşına rağmen pek çok önemli başarılara imza atan ve adından sıkça söz ettiren ve proje başvurularında en üst sırada yer alan SDÜ’nün Türkiye’nin 5. büyük üniversitesi olduğunu, yenilik üreten kamu üniversiteleri içerisinde 7. sırada, Bilim ve Teknik Yüksek Kurulu’nun açıkladığı rapora göre de 2. sırada yer aldığını söyledi. Sanayi işbirliğinde önemli adımlar atan SDÜ’de aydınlık geleceğe yönelik yaklaşımların arttığını belirten İbicioğlu, “Biz her alanda varız. Girişimci üniversite olarak rekabetçi yönümüzü artırmaya devam edeceğiz. Isparta’nın dokusuna uygun çalışmalar yürüten SDÜ, dünyada ve Türkiye’de parmakla gösterilecek bir üniversite olacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.

Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı öğrencisi Gökhan Özdamar “Reel Döviz Kurları Ekseninde ihracatı Etkileyen Faktörler ve Rekabet: Türkiye Otomotiv Sanayisi Üzerine Bir İnceleme” adlı, Doç. Dr. Mesut Albeni danışmanlığında yürütülen teziyle 2011 Yılı En İyi Doktora Tezi; Kamu Yönetimi Anabilim Dalı öğrencisi Hatice Mesci de “Yüksek Öğretim Kurumları ve Üst Kuruluşlarında Çalışan Kamu Görevlilerinin Yargılanmaları Öncesi Soruşturmaları” adlı, Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Aydın danışmanlığında yürütülen teziyle 2011 Yılı En İyi Yüksek Lisans Tezi ödülüne layık görüldü.